Zöld palacsinta/medvehagymás tekercs
Hozzávalók a tésztához:
10-12 dkg medvehagyma püré (csak simán leturmixoltam a leveleket)
18 dkg finom liszt
2 tojás
3,5-4 dl tej
0,5 dl olaj
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál só
3-4 gerezd fokhagyma (én nem tettem bele)
késhegynyi őrölt bors
1 kávéskanál ételízesítő
A töltelékhez: reszelt sajt
A tojásokat habosra felverjük, majd belekeverjük a tejet, olajat, tejfölt, fűszereket. Ezután hozzáadjuk a felengedett és enyhén kicsavart medvehagymapürét, valamint a lisztet. Habverővel egészen simára keverjük. (A szokásosnál kissé sűrűbb palacsintaszerű masszának kell lennie) 10 percig hagyjuk állni.
Teflon serpenyőt kiolajozzuk az első palacsinta sütése előtt, majd palacsintákat sütünk belőle. A megsült lapokat megszórjuk enyhén reszelt sajttal, majd felcsabarjuk és kiolajozott tepsibe szorosan egymás mellé tesszük. A tetejére is szórunk sajtot. Ezután annyi időre toljuk be a forró sütőbe, amíg ráolvad a sajt. Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg a sajt, mert keserűvé válhat az étel.
Medvehagymás-hűtős-pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt (fele sima, fele teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt)
20 dkg vaj
1 db élesztő
3 dl tejföl
1 egész tojás
1 teáskanál só
csipetnyi cukor (az élesztő felfuttatásához)
1 vagy 2 marék (ízlés szerint) kockára vágott medvehagyma
szórhatunk bele szezámmagot, lenmagot is
Hűtőben 1 napig pihentetni
Medvehagyma-szósz
Hozzávalók: (4 fő részére)
2 csokor medvehagymalevél
2 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál tengeri só
2 teáskanál ételízesítő
ízlés szerint őrölt bors
1,5 dl növényi tejszín
6 dkg kukoricakeményítő
Elkészítése:
A hagymákat összevágjuk, a fűszerekkel együtt feltesszük főni. Kb. 10 percig főzzük, majd összeturmixoljuk.
A kukoricakeményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, hozzáadjuk a növényi tejszínt és az összeturmixolt léhez adjuk, összeforraljuk. (főzni nem szabad) Kifőtt tésztával, reszelt sajttal tálaljuk.
Medvehagymás csiga
Tésztához:
25 dkg tönkölyliszt
12,5 dkg vaj
1 teáskanál tengeri só
1 dkg élesztő
1 dl hidegvíz
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk. 2 cipóra osztjuk és 10 percig pihentetjük.
Töltelékhez:
5-8 levél medvehagyma
15 dkg reszelt sajt
7,5 dkg margarin
A hozzávalókat összekeverjük.
A tésztát ceruzavastagságúra kisodorjuk, a tölteléket rákenjük, szorosan feltekerjük, és 1 éjszakára lezárt edényben hűtőbe tesszük. 0,5 cm-es szeletekre vágjuk és kb. 15 perc alatt megsütjük.
4 megjegyzés:
palacsintát fogok, az tuti :o)
amikor azt írja, a recept, hogy fél centis kockára vágom a MH-t, akkor a hagymájára gondol vajon?
hát tiszta izgatott vagyok! :o)
Nem, a hagymáját nem szedjük fel. Csak a levelét. Ha már virágzik, akkor sem nagyon szedjük, mert iszonyat erős, intenzív íze lesz.
A medvehagyma "csokorból" is maximum a felét szabad leszedni a leveleknek, mert különben nem szaporodik. És ha sokan megrohamozzuk, és nem figyelünk oda hogy szedjük, bizony kipusztulhat. :( Azt hiszem Franciaországban pl. már védett növény, így itthon addig gyűjtögessük, amíg lehet.
Fantasztikusak a receptjeid !Imádom a medvehagymát !!:)Tavaly készítettem belőle pestót .Nagyon finom az is .
Nagyon szép , vidám a blogod , jó nézelődni .
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
Ó, nagyon köszönöm, aranyos vagy, az első jó szóm. :)
A receptek nem az enyémek, sajnos nem tudom pontosan kinek a tollával ékeskedek, a tavalyi medvehagyma túrán kaptuk meg kinyomtatva a recepteket.
Megjegyzés küldése