2011. március 26., szombat

Medvehagymás receptek

Zöld palacsinta/medvehagymás tekercs




Hozzávalók a tésztához:



10-12 dkg medvehagyma püré (csak simán leturmixoltam a leveleket)

18 dkg finom liszt

2 tojás

3,5-4 dl tej

0,5 dl olaj

2 evőkanál tejföl

1 teáskanál só

3-4 gerezd fokhagyma (én nem tettem bele)

késhegynyi őrölt bors

1 kávéskanál ételízesítő



A töltelékhez: reszelt sajt



A tojásokat habosra felverjük, majd belekeverjük a tejet, olajat, tejfölt, fűszereket. Ezután hozzáadjuk a felengedett és enyhén kicsavart medvehagymapürét, valamint a lisztet. Habverővel egészen simára keverjük. (A szokásosnál kissé sűrűbb palacsintaszerű masszának kell lennie) 10 percig hagyjuk állni.

Teflon serpenyőt kiolajozzuk az első palacsinta sütése előtt, majd palacsintákat sütünk belőle. A megsült lapokat megszórjuk enyhén reszelt sajttal, majd felcsabarjuk és kiolajozott tepsibe szorosan egymás mellé tesszük. A tetejére is szórunk sajtot. Ezután annyi időre toljuk be a forró sütőbe, amíg ráolvad a sajt. Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg a sajt, mert keserűvé válhat az étel.






Medvehagymás-hűtős-pogácsa



Hozzávalók:



50 dkg liszt (fele sima, fele teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt)

20 dkg vaj

1 db élesztő

3 dl tejföl

1 egész tojás

1 teáskanál só

csipetnyi cukor (az élesztő felfuttatásához)

1 vagy 2 marék (ízlés szerint) kockára vágott medvehagyma

szórhatunk bele szezámmagot, lenmagot is



Hűtőben 1 napig pihentetni





Medvehagyma-szósz



Hozzávalók: (4 fő részére)



2 csokor medvehagymalevél

2 kisebb fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 kávéskanál tengeri só

2 teáskanál ételízesítő

ízlés szerint őrölt bors

1,5 dl növényi tejszín

6 dkg kukoricakeményítő



Elkészítése:



A hagymákat összevágjuk, a fűszerekkel együtt feltesszük főni. Kb. 10 percig főzzük, majd összeturmixoljuk.

A kukoricakeményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, hozzáadjuk a növényi tejszínt és az összeturmixolt léhez adjuk, összeforraljuk. (főzni nem szabad) Kifőtt tésztával, reszelt sajttal tálaljuk.







Medvehagymás csiga



Tésztához:



25 dkg tönkölyliszt

12,5 dkg vaj

1 teáskanál tengeri só

1 dkg élesztő

1 dl hidegvíz



A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk. 2 cipóra osztjuk és 10 percig pihentetjük.



Töltelékhez:



5-8 levél medvehagyma

15 dkg reszelt sajt

7,5 dkg margarin



A hozzávalókat összekeverjük.

A tésztát ceruzavastagságúra kisodorjuk, a tölteléket rákenjük, szorosan feltekerjük, és 1 éjszakára lezárt edényben hűtőbe tesszük. 0,5 cm-es szeletekre vágjuk és kb. 15 perc alatt megsütjük.

4 megjegyzés:

zazálea írta...

palacsintát fogok, az tuti :o)
amikor azt írja, a recept, hogy fél centis kockára vágom a MH-t, akkor a hagymájára gondol vajon?

hát tiszta izgatott vagyok! :o)

Mázsa Viki írta...

Nem, a hagymáját nem szedjük fel. Csak a levelét. Ha már virágzik, akkor sem nagyon szedjük, mert iszonyat erős, intenzív íze lesz.
A medvehagyma "csokorból" is maximum a felét szabad leszedni a leveleknek, mert különben nem szaporodik. És ha sokan megrohamozzuk, és nem figyelünk oda hogy szedjük, bizony kipusztulhat. :( Azt hiszem Franciaországban pl. már védett növény, így itthon addig gyűjtögessük, amíg lehet.

Namata írta...

Fantasztikusak a receptjeid !Imádom a medvehagymát !!:)Tavaly készítettem belőle pestót .Nagyon finom az is .
Nagyon szép , vidám a blogod , jó nézelődni .
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

Mázsa Viki írta...

Ó, nagyon köszönöm, aranyos vagy, az első jó szóm. :)
A receptek nem az enyémek, sajnos nem tudom pontosan kinek a tollával ékeskedek, a tavalyi medvehagyma túrán kaptuk meg kinyomtatva a recepteket.